Zwierzyna
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg

Borsuk (Meles meles) 

                      W lasach starej Kuźni w obwodzie 125 i w rejonie Gościęcina obwodzie 132 możemy spotkać niezwykle dostojnego i zarazem największego w naszym kraju przedstawiciela łasicowatych zwanego jaźwieżem. Długość jego głowy i tułowia wynosi 60- 80 cm, ogon 12- 20 cm, waga 15-20kg. Głowa jest spłaszczona i wydłużona w ostry pysk. Od pyska przez oko i ucho biegną czarne pasma kończące się na karku. Grzbiet oraz boki borsuka pokryte są srebrzystoszarą sierścią. Przedstawiciele tego gatunku prowadzą niezwykle skryty nocny tryb życia. Dzień spędzają w wykopanych przez siebie  głębokich norach z mocno rozwiniętą siecią chodników nierzadko z dwoma lub trzema wyjściami oraz kilkoma pomieszczeniami składającymi się z sypialni, spiżarni. Zwierzę to zamieszkuje lasy rozmaitego pochodzenia, jednak najlepiej czuje się w otoczeniu pół, łąk i pagórków. W zimie zapada w stan odrętwienia po którym budzi się w marcu, samica rodzi od 2- 6 młodych.

                      Chodząc wieczorem  lub wczesnym rankiem polami  w tej okolicy możemy spotkać z tym gatunkiem łasicowatych  (fot 1). gdy będzie zajęty żerowaniem, a jest wszystkożerny nie zwraca wiec wtedy uwagi na nic i można go sobie poobserwować z bliska. Jednak nie radze próbować go pogłaskać ponieważ ma ostre pazury mogące nieźle poranić osobę, która za bardzo się zbliży. 

 

Sarna (Capreolus capeolus)

                 Sarna zamieszkuje wszystkie typy środowisk nawet silnie zmienione przez człowieka, zawsze znajdzie dla siebie dogodne warunki nierzadko można zobaczyć sarnę na przedmieściach naszego miasta. Długość ciała sarny średnio 120 cm, wysokość w kłębie do 1m a waga od 15 do 27 kg. Samice sarny (kozy) są mniejsze od samców (kozłów). Barwa sierści latem jest rdzaworuda a zimą staje się szara lub szarobrązowa. W okresie jesieni sarny zbierają się w grupy zwane rudlami składające się z kilku do kilkudziesięciu osobników i w tych rudlach przebywają całą zimę. Opuszczają je wiosną kozły odchodzą do swoich rewirów a kozy na przełomie maja i czerwca rodzą młode, często widziałem kozy wodzące za sobą po 2 i niezmiernie rzadko 3 młode. Sarna jest niezwykle wybredna jeżeli chodzi o pokarm w okresie obfitości (lato)  starannie sobie go wybiera. Jedynie na przedwiośniu zjada wszystko na co natrafi. W skład jej pokarmu wchodzą różne trawy, zboża, warzywa, liście, mchy i grzyby.  Ruja u saren przypada w połowie lipca lub na początku sierpnia. U niektórych jednak osobników, zwłaszcza młodych ruja może nastąpić także w listopadzie i grudniu.